Vetandets värld 2003-01-21

Människa+teknik=-ett program om när tekniken hjälper

Människor som har mycket svåra hjärnskador och som inte kan prata eller uttrycka sig på annat sätt än genom blundningar, gapningar eller huvudvridningar har genom speciell teknik fått nya möjligheter att utrycka sig och kommunicera.
Synskadade personer kan med hjälp av känseln läsa vad som står på datorskärmen. Det är några exempel på tekniska lösningar som gör livet lättare för funktionshindrade. På Certec som är en avdelning på Lunds tekniska högskola arbetar man med sådana här frågor. Med utgångspunkt i den teknik som finns i dag jobbar man fram olika lösningar för att hjälpa människor med olika former av funktionshinder i det dagliga livet. Arbetet skall ge människor med funktionsnedsättningar bättre förutsättningar. Det sker genom att ta fram en så kallad "användarvärd" teknik. Man tar också fram nya designkoncept och så arbetar med olika sätt för att underlätta lärande och sökande. En viktig del i Certects arbete är att föra de erfarenheter och lösningar man kommer fram till vidare, så att även icke funktionshindrade kan komma att få nytta av nya smarta och enkla tekniska lösningar så att allas vardagsliv blir enklare men kanske också smartare. Redaktör Håkan Svensson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".