Vetandets värld 2003-01-23

Första språket - om att tala med småbarn

Hur ska man prata med någon som ännu inte lärt sig prata? Ska man anpassa sig till barnets nivå och härma barnspråk, eller ska man tala korrekt vuxensvenska? Så de lär sig rätt från början?

När ett barn kommer till världen har det redan kommit i kontakt med språket, om än i en filtrerad version - ungefär som att lyssna till ett samtal genom väggen på ett sämre hotell. Och låta kan de ju alldeles spontant, men hur går det egentligen till när de närmar sig, och slutligen erövrar språket? Och vad kan vi vuxna göra för att hjälpa till? Vi möter lingvisterna som utforskar spädbarnets språkvärld, samt en ung man som nyligen inlett jakten efter språket. I programmet hör vi: Francisco Lacerda, docent i lingvistik vid Stockholms universitet Ulla Sundberg, talpedagog och doktor i lingvistik vid Stockholms universitet Mauritz Fredzell, 15 månader gammal och som i skrivande stund saknar akademisk titel Redaktör: Peter Lundström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".