Framgång för udda energiprojekt

Geotekniker i Lund stötte igår på hundragradigt vatten på 3350 meters djup. Hetvatten som nu väcker hopp om att ett något chansartat fjärrvärmeprojekt i staden går i lås.
Finansierade av Lunds energi började geotekniker från Lunds universitet i höstas att gräva sig ner i berggrunden under staden - på jakt efter hett vatten som skulle kunna försörja Lund med fjärrvärme. Igår kunde personalen som leder borrningen meddela att man på 3350 meters djup hittat vatten som håller mellan 99 och 110 grader. Något som nu gör att hoppet växer för att projektet, som av många ansetts som en stor chansning, ska gå i lås - och att man ska få tillbaka dom 240 miljoner kronor som hittills investerats. Tanken är att hetvattnet ska kunna stå för en stor del av värmeförsörjningen i Lund, men en förutsättningen har hela tiden varit att man hittar vatten som är minst 120 grader varmt. Och det räknar man nu med att göra när man borrar vidare ner mot slutnivån på 3500 meters djup.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".