Oro inför ny lag om forskningsetik

Igår presenterade regeringen ett förslag till en ny lag för etisk prövning av forskning på människor. Syftet med lagen är att reglera ett område som tidigare helt saknat lagstiftning, men nu väcks oro över att lagen istället för att skydda försökspersonerna skulle kunna skada dom i framtiden.
Oron bygger på hur den nya lagen är formulerad - på dom paragrafer som avgör när det finns anledning att etiskt granska ett forskningsprojekt och när det inte gör det. -Till exempel skulle en av paragraferna kunna tolkas som att det är okej att använda sig av känsliga personuppgifter om någon – så länge man fått personens medgivande. Det menar bland annat Bo Petersson - professor i praktisk filosofi vid Linköpings universitet. En formulering som, menar han, inte tar hänsyn till att en del försökspersoner kan ha sagt ja, inte för att dom vill, utan för att dom övertalats eller befinner sig i ett beroendeförhållande till forskaren. Farhågan enligt Bo Peterssom med flera är nu att tveksamma forskningsprojekt ska slinka igenom för att man bara stirrar sig blind på paragraferna, istället för att som med dagens system ta upp varje tveksamt fall till en bredare och mer grundlig granskning. Enligt Bo Petersson skulle lagen också vara för fokuserad på medicinsk forskning och inte täcka upp viktiga områden inom humaniora eller samhällsvetenskapning forskning - till exempel psykologiska studier. Utbildningsminister Tomas Östros, som står bakom det nya lagförslaget tycker självklart inte att lagen är dåligt formulerad och är övertygad om att den kommer att fungera minst lika bra som dagens frivilliga granskningssystem. Däremot håller han med om att den inte täcker upp alla forskningsområden, och att det behövs en uppföljning för att täcka in områden som humaniora och samhällsvetenskap. Lagförslaget ska nu prövas av riksdagen under våren och föreslås träda i kraft den 1:a januari 2004.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".