1 av 2
Flygets klimatpåverkan kan begränsas genom handel med utsläppsrätter.
2 av 2

Utsläppsrätter krävs för att minska flygets klimatpåverkan

Om flyget ska kunna minska sin inverkan på klimatet i framtiden så krävs en storskalig satsning på handeln med utsläppsrätter. Det är en av slutsatserna i en rapport om flygets miljö- och klimatproblem som offentliggörs idag.

Bakom rapporten står flygets miljökommitté, en grupp experter från både flygindustrin, forskarvärlden och miljörörelsen. På uppdrag av flygbranschen har de bland annat granskat de åtgärder som diskuterats för att få ner flygets klimatpåverkande utsläpp.

Och bedömningen är alltså att det inte är satsningar på miljövänligare teknik som kommer att få störst effekt. Viktigast att satsa på är handel med utsläppsrätter, säger ordföranden i Flygets miljökommitté, Lars B Johansson.

– Man måste stötta tillkomsten av ett system som är effektivt när det gäller ekonomiska styrmedel. Det är kanske den allra viktigaste och mest prioriterade åtgärden som vi föreslår.

Flyget står enligt forskarvärldens beräkningar för mellan tre och nio procent av de mänskliga utsläppen av växthusgaser idag. Än så länge är det mindre än biltrafiken, men flyget är det transportmedel som spås öka allra mest under de kommande decennierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".