Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Meteoritkrater kan värma Stockholm

Publicerat torsdag 23 januari 2003 kl 07.25
Forskare på Kungliga Tekniska Högskolan har provborrat för storskalig bergvärme mitt i Mälaren. Förhoppningen är att förse några hundratusen hushåll i Storstockholm med värme.
Värmekällan är en krater som bildades när en meteorit träffade jorden för drygt en miljard år sen. Därifrån är det tänkt att varmvatten ska utvinnas via en värmepump i ett slutet system och slussas ut i fjärrvärmenätet. I teorin är den här värmekällan nästan outtömlig. Potentialen ligger på omkring 4000 terrawatttimmar, vilket är tio gånger så mycket som Sveriges totala energianvändning under ett år. Men hur mycket som verkligen kan utvinnas är en helt annan sak. Projektledaren Herbert Henkel, docent i geodesi vid KTH, ser flera fördelar med bergvärmen. - Den finns lokalt och behöver inte importeras. Och energin är ju gratis, men det kostar förstås att göra den tillgänglig, säger han. Pågående analyser visar att berggrunden är sprucken och mycket porösare än normalt. Det är en klar fördel, eftersom vattnet då kan cirkulera lättare. Ett liknande bergvärmeprojekt pågår för fullt i Lund. Där jublar man just nu över fyndet av 100-gradigt vatten drygt 3 kilometer ner i berggrunden. Vattnet under Mälaren är inte alls lika varmt visar provborrningarna, men ändå tillräckligt för att det ska bli lönsamt, anser Herbert Henkel. Nu återstår det att se om näringslivet nappar. Förstudien har kostat 9 miljoner, men en testanläggning kostar över 100 miljoner kronor. Intresserade företag ska mötas i februari. Herbert Henkel tror att bergvärmen har framtiden för sig. - Ska vi minska på eldning av kol och olja och avveckla kärnkraften måste vi finna alternativ, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".