1 av 2
Mobilprat ökar.
2 av 2

Mobiltelefoner vinner mark i Europa

Nästan var femte hushåll i EU har numera bara mobiltelefon, och saknar helt fast telefoni. Det visar nya siffror från EU:s statistikbyrå Eurostat.

Siffrorna varierar mellan olika EU-länder. Exempelvis har de  flesta hushåll i Sverige fortfarande fast telefon vid sidan av mobiltelefonen eller mobiltelefonerna.

Skillnad mellan gamla och nya EU-länderna
Men i Litauen och i Nokia-landet Finland, tycks de fasta telefonerna allt oftare få ge vika för mobilerna. Där har nästan vartannat hushåll mobil men ingen fast telefon.

Tittar man lite närmare på statistiken ser man också en skillnad mellan de gamla och nya EU-länderna. I de före detta öststaterna är det vanligare med hushåll som endast förlitar sig på mobiltelefoni ,något som delvis skulle kunna förklaras med att fast telefoni under en längre tid varit mer utbyggd och mer utnyttjad i väst.

Ökad användning av mobiler
I rapporten kan man också se att mobiltelefonanvändandet överlag ökat kraftigt i EU sedan mitten på 1990-talet. Då fanns det i snitt sju abonnemang per 100 invånare i EU. en siffra som år 2005 ökat till 96 per 100 invånare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".