Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Veckomagasin 2003-02-15

Sverige och Australien tävlar om vem som är bäst på solceller. Nu kommer nytt trafikövervakningssytem där bilarna själva mäter hur trafiken flyter och rapporterar trådlöst. Nya biobankslagen - vad blir konsekvenserna?
Solceller Två världsmästare i solcellsteknik är australiensaren Martin Green med kiselceller och Lars Stolt, Ångströmlab i Uppsala, med tunnfilm. Vem vinner i framtiden? Bättre trafikövervakning OPTIS, Optimerad Trafikinformation i Sverige, heter ett projekt där Vägverket och svensk bilindustri testar ny teknik. - Teknik som skulle kunna alstra betydligt exaktare trafikinformation än idag, och gör att framkomligheten i trafiken ökar, berättar Torbjörn Biding på vägverket i Göteborg, en av dem som arbetat med systemet. OPTIS, som testats i liten skala i Göteborg, bygger på att rörelserna hos ett fåtal bilar i en stad övervakas och på så sätt skapar information om ett trafikläge som är representativt för alla bilar i staden. USA:s satsning på vätgas Bushadministrationen i USA vill satsa 15 miljarder kronor på vätgas som framtida strategi för att minska beroendet av import av olja. I ett reportage från USA får vi möta entusiaster och kritiker. Claes Andreasson från Nevada och Kalifornien. Lyssnarfrågan Veckans lyssnarfråga kommer från Elna Nord och den handlar om högtryck. Hur kan det komma sig att högtryck på vintern oftas ger kallt väder, men att det är lika med värme på sommaren. Svarar på den gör Haldo Wedin på SMHI. Nyhetssvep Forskare i Umeå har lyckats framställa en genförändrad växt utan ett viktigt protein i fotosyntesen, som kan öka förståelsen för hur det går till - viktigt när man vill försöka härma den för att kunna lagra solljus som energi. Fritt fram för vem som helst att registrera en se-domän på Internet. Förr var det bara företag, men från och med april får även privatpersoner göra det. Den sväljbara kameran kan fotografera tarmkanalen inuti och komma åt sånt som dagens endoskopi inte klarar. Världsrymden anfaller? Minst ett par gånger om året brukar vi höra om hot mot jorden från yttre rymden, asteroid- eller kometkollisioner. Men ofta hissas varningsflaggan i onödan. Just nu diskuteras bland annat hur viktig den här frågan egentligen är på världens största vetenskapskonferens i Denver i USA. NASA-astronomen David Morrison, Lee Clarke vid Rutgers-universitetet och Geoffrey Sommer från Rand Corporation intervjuas av Nils Johan Tjärnlund Biobanker Apropå nya biobankslagen som gäller sen årsskiftet, men ännu inte följs av landstingen: Vad är egentligen en biobank för något? Vi besöker biobanken vid patologkliniken, Uppsala universitet, för att se vad forskarna har för prover i sina lådor och höra vad proverna används till. Vinnande vetande Förra veckans svar: Rocka. Vinnare Emma Falk från Bromma. Veckans fråga: Vad hette det trafikprogram som sändes i SR åren mellan Sveriges bilradio och Hallå Trafikant? Arkeer prisbelönade En betraktelse om arkeerna, som man först trodde var bakterier, men som nu visar sig vara något helt annat. Deras upptäckare Carl Woese belönas med Crafoord-priset i år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".