Skogssork i grönt gräs. (Foto Hasse Holmberg/Scanpix)

Sorkfeber drabbar allt fler norrlänningar

Risken att drabbas av sorkfeber i Norrland beräknas i vinter vara större än någonsin. Förra vintern smittades rekordmånga, nästan 1400 personer, men i år kan det blir ännu värre. För sorkarna är fler än i fjol och då ökar risken att bli smittad.

– Förra söndagen fick jag feber och huvudvärk, och jag började må illa och kräkas. Jag kräktes i fyra dagar. Det var det värsta jag har haft i mina vuxna dagar, man kände sig helt knäckt. Det berättar Marina Eriksson i Kassjö utanför Umeå som är en av alla de som har insjuknat i sorkfeber.

Sorkfeber orsakas av puumalavirus och ger hög feber, magont, njurpåverkan och ibland hublödningar. Sorkfeber är en lindring  blödarfeber, en lindrigare släkting till ebola.

Enstaka patienter behöver intinsivvård och kan behöva dialys. Än så länge finns ingen bot och inget vaccin.

Sorkfeber sprids med skogssorken. Smittan kan finnas i lortar och virvlar upp i luften tex när man sopar. Förra vintern avled två personer och i år befarar man att det kan bli ännu värre.

– Så illa som det är 2007, så illa har det aldrig varit i Sverige så vitt vi vet, säger Gert Olsson som är forskare vid Smittskyddsinstitutet. Förutsättningarna för att vi ska få se fler fall av sorkfeber är värre den här vintern. För det finns i år långt fler skogssorkar som sprider det här viruset än det fanns föregående vinter.

Mer om sorkfeber hör ni i programmet Kropp & Själ kl 10.03 i P1.

Gustav Asplund och Stina Näslund
kropp@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".