Sverige kvävebov enligt EU

Idag lämnar Sverige in sitt svar till EG-domstolen, efter det att EU-kommissionen stämt Sverige för att reningsverk i Norrland och södra Sveriges inland släpper ut för mycket kväve.

– Sverige är ett av de länder som släpper ut mest kväve per capita och det bidrar mycket till övergödningen i Östersjön, säger Barbara Helfferich, talesperson i miljöfrågor på EU-kommissionen.

Orsaken till att kommissionen dragit Sverige inför EG-domstolen är att kväveutsläppen är för höga från reningsverk i Norrland som släpper ut avloppsvatten till Bottenviken, men även reningsverk i södras Sveriges inland släpper ut för mycket kväve enligt europeisk lagstiftning.

Men enligt svensk forskning så är EU-kommissionen fel ute när den kräver ytterligare kväverening. Forskarna menar att övergödningen i Östersjön inte skulle minska även om Sverige följde EUs direktiv. Orsaken är att kvävet från inlandsverken i söder försvinner från vattnet innan det når ut till havet . Att det rinner ut kväve i Bottenviken gör ingenting eftersom havet där är kvävefattigt.

Sveriges förklaring har dröjt

Redan 2004 krävde EU-kommissionen att Sverige skulle ge en bra vetenskaplig förklaring till varför reningsverken inte följde EU-lagstiftningen, men det har inte kommit nån förklaring från Sverige, säger Barbara Helfferich.

- Vi har inte fått någon information från Sverige än. Ge oss det vetenskapliga underlaget för de här påståendena, begär Barbara Helfferich på EU-kommissionen.

Varken Utrikesdepartementet eller Miljödepartementet i Stockholm vill uttala sig i frågan. De hänvisar till att Sveriges svar på stämningen till EG-domstolen, som alltså lämnas in idag, är sekretessbelagt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".