Sverige snabbast i rymden

En framtida svensk rymdfarkost kan komma att slå hastighetsrekord i rymden. Rymdsonden Njord är tänkt att segla på solvinden.
Njord skall flyta inuti en tio kilometer stor bubbla bestående av ett magnetfält som spänns ut med hjälp av plasma - uppjagade elektroner och joner. På detta sätt kan Njord puttas med hjälp av solvinden, de partiklar som sprutar ut från solen som bland annat ger upphov till vårt norrsken. I teorin kan Njord komma upp i hastigheter på 80 kilometer i sekunden, vilket skulle vara betydligt snabbare än dagens konventionella raketer. Men det finns ett par problem: inga superdatorer är kraftiga nog att räkna ut om magnetbubblan håller ihop och enda sättet att testa det är i rymden. Njord är nu en av de konceptstudier som kämpar om att bli nästa svenska farkost i rymden, för uppskjutning om ett par år. Intervjuad: Jan-Erik Wahllund, docent i rymdfysik på Ångströmlaboratoriet i Uppsala och ansvarig för instrumenten ombord på farkosten
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".