Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Havsforskare underkänner miljardsatsning

Publicerat fredag 7 december 2007 kl 08.07

För två veckor sedan tog miljöministrarna i staterna runt Östersjön beslut om att minska utsläppen av kväve och fosfor. Men Anders Stigebrandt som är professor i oceanografi vid Göteborgs universitet kritiserar beslutet eftersom han anser att kväverening inte gör någon nytta.

– Det finns inga bra bevis för att man ska rena kväve, så fajten måste gå vidare, säger Anders Stigebrandt. Det är ett stort slöseri att ge sig in i nya operationer som kostar miljarder!

Östersjöstaterna överens
Uppemot 4,6 miljarder kronor ska Sverige satsa för att ytterligare minska bland annat reningsverkens utsläpp av kväve och fosfor till Östersjön. Det kom östersjöstaternas miljöministrar överens om i november.

Vetenskapsradion har tidigare rapporterat att EU-kommissionen har stämt Sverige för att vi släpper ut för mycket kväve i Bottenhavet i norra Östersjön. Svenska forskare tycks eniga om att utsläppen inte gör något eftersom det inte råder kväveöverskott i Bottenhavet.

Men huruvida man ska rena kväve längre söderut i Östersjön, det är en flera decennier gammal fajt mellan två forskarfalanger.

Gammal tvist mellan forskare
Några menar att kväverening verkligen minskar övergödningen, andra, däribland Anders Stigebrandt, menar att kvävereningen är meningslös och till och med skadlig eftersom den gynnar kvävefixerande alger som motverkar reningen och som ger upphov till svåra algblomningar.

För två år sedan konstaterade en internationell expertgrupp att fosforrening ger postiva resultat för Östersjön, men experterna förblev oense om nyttan med kväverening.

Men regeringen har valt att lyssna på dem som förordar kväverening. Marit Ragnarsson är sakkunnig på miljödepartementet.

– Kväve har stor betydelse för övergödningen som orsakar flera problem, både döda bottnar och igenväxta vikar och algblomning, säger hon.

Anders Stigebrandt, ska man inte ta bort kväve av försiktighetsskäl?

– Alltså, det här kostar så fruktansvärt mycket att jag tycker man ska vara mer försiktig med pengarna istället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".