Antarktis bergstoppar

Detaljerad karta över Antarktis

Forskare från bland annat amerikanska NASA har skapat en karta över Antarktis, som är tio gånger mer detaljerad än någon tidigare karta över området.

Här kan man zooma in och få en skarp bild av ett område som bara är femton meter brett.

Svensk expedition på Antarktis
Det är goda nyheter för polarforskare, säger Gunhild Rosqvist, docent i naturgeografi vid Stockholms universitet.

– Har man en sådan här karta som underlag kan man planera en säkrare väg och man kan planera den väg som ser mest intressant ut. Så det är väldigt bra med en bra karta!

Just nu är en svensk expedition på Antarktis, och en bra karta behövs. Antarktis är vår mest okända kontinent - ett över 14 miljoner kvadratkilometer stort område runt sydpolen.

Tidigare kartor har skildrat delar av Antarktis i detalj, ofta runt forskningsstationer, men aldrig tidigare har en karta täckt in hela kontinenten på ett likvärdigt sätt.

Kan visa klimatförändringar
Den nya kartan är sammansatt med hjälp av över tusen satellitbilder, ihoptråcklade till en nästan skarvfri sammanhängande bild av den isiga kontinenten.

Och det är inte bara en god nyhet för äventyrare på polarexpeditioner, utan även för klimatforskare som vill veta hur stigande temperaturer påverkat Antarktis.

– Det är förmodligen väldigt användbart, om man gör en liknande karta om tio år så kan man se om antarktiska inlandsisytan förändrats, beroende kanske på hur klimatet förändrats, säger Gunhild Rosqvist vid Stockholms universitet.

Gabriella Björk
gabriella.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".