Vetandets värld: 2003-02-03

I botanisten Carl Skottsbergs fotspår


På den riktiga Robinson-ön Juan Fernandez dyker två Karlar upp i början av förra seklet, två göteborgare som möts i Stilla Havet.
Den riktiga Robinson-ön är ingen härlig tropisk ö utan en vindpinad klippa utanför Chiles kust. Till ön Juan Fernandez, eller Masatierra som den också kallas, kom botanisten Carl Skottsberg 1916 och föll i trans över rikedomen av örter och träd, arter som inte fanns någon annanstans. Och här stod den vinddrivne segelmakaren Karl Arvidsson på stranden och välkomnade honom! Carl Skottsberg och hans fru Inga stannade tillräckligt länge på ön för att vilja komma tillbaka - det gjorde de i sjuttioårsåldern, och nu har även deras dotter Adi fått komma till föräldrarnas paradis. Joakim Langer fascinerades av historien om segelmakar-Karl och följde hans spår till ön, och fann att den kände Skottsberg faktiskt kände den okände Karl Arvidsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".