Terapeutisk kloning brådskar inte

Sverige kommer troligen att tillåta terapeutisk kloning. Men få svenska forskare ligger i startgroparna för att använda tekniken.
Det var ett väntat besked som regeringen fick i går av den kommitté som utrett frågan om terapeutisk kloning. Utredningen säger ja till tekniken. Terapeutisk kloning handlar om att kunna framställa kroppsegna reparationsceller, stamceller, med hjälp av ett befruktat ägg som tömts på sitt innehåll och fått nytt genetiskt material. Cellmaterialet som växer till ska kunna användas för medicinsk bot, som genetiska skador och cancersjukdomar. Än så länge är det inte någon beprövad klinisk teknik, utan det här befinner sig i sin utvecklings linda och behovet av terapeutisk kloning är inte så stort i dagsläget som det kanske har framstått som i debatten, menar Lars Ährlund-Richter, som är stamcellsforskare på Karolinska institutet. - Det har inte varit något ramaskri från forskare att vi inte skulle få använda den här tekniken, men beslutet är positivt och jag tror att alla forskare välkomnar den öppna forskningsmiljön, säger Lars Ährlund-Richter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".