Kritik mot ny akrylamidstudie

Det finns inget som tyder på att akrylamid i mat skulle orsaka cancer hos människa. Det var kontentan av den uppmärksammade studie som forskare vid Karolinska Institutet i Solna publicerade i tidskriften British Journal of Cancer i tisdags. Nu väcks kritik mot att studien fokuserat på fel typer av cancer och frågan är nu vilka slutsatser man egentligen kan dra av dom här resultaten.
- Problemet med den här studien är att man undersökt helt andra typer av cancer än dom man tidigare sett att råttor faktiskt får av akrylamid. Det säger Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet, som tycker att den aktuella studien har fått helt fel uppmärksamhet i media. Studier på råttor har visat att akrylamid ökar risken för cancer främst i kroppens körtlar, som till exempel hypofysen och sköldkörteln. Men i den nya studien från Karolinska Institutet har man valt att titta på en helt annan grupp av cancer - tumörer som uppstår i kroppens utsöndrings-organ, i tarmen, urinblåsan och i njurarna. Och frågan är nu varför man gjort det valet och vilka slutsatser man egentligen kan dra av sådana här resultat? - Vi valde dom här typerna av cancer för att vi då kunde använda en redan befintlig studie av cancersjukas matvanor, säger Gunnar Steineck, professor i klinisk epidemiologi vid Karolinska institutet i Solna - en av dom ansvariga forskarna bakom studien. - Det var en förutsättning för att få fram resultat så här fort, och vi kan ha studerat helt fel cancertyper, säger han. Och slutsatsen hans forskarlag drar är att deras studie är väl genomförd, men att man bara studerat fyra cancertyper och att man inte kan utesluta att akrylamid kan orsaka andra typer av cancer hos människa.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".