Dyr metod mot läkemedel i avloppet

Det går att få bort mer än 98 procent av miljöfarliga läkemedelsrester i vårt avloppsvatten, med metoden omvänd osmos, som just nu provas på Hammarby Sjöstads reningsverk i Stockholm. Men metoden är så dyr och energikrävande att den förmodligen inte kommer att tas i bruk, säger Bernt Björlenius, utvecklingsingenjör på Stockholm Vatten.

– Det är en väldigt effektiv metod men som sagt väldigt dyrbar.  Och just att dom är energikrävande, det är ju väldigt aktuellt just nu då med Växthuseffekten, säger Bernt Björlenius.

Just nu jobbar Naturvårdsverket med att färdigställa en rapport om hur man bland annat kan minska läkemedelsläckaget vid dom svenska reningsverken, som Vetenskapsradion berättade igår. Vid Hammarby Sjöstads reningsverk prövas idag flera olika avancerade metoder för att rena vattnet från läkemedelsrester. En av dem använder sig av så kallad omvänd osmos, och då har man lyckats rena vattnet från läkemdelssubstanser med mer än 98 procent.

Men metoden drar 10 gånger mer el än vad som används i de svenska reningsverken idag, vilket blir väldigt dyrt och energikrävande. Men skulle en krissituation uppstå så är det ett säkert sätt att rena vattnet, menar Bernt Björlenius som är utvecklingsingenjör på Stockholm Vatten.

Özgür Karlidag
ozgur.karlidag@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".