Biverkningar bakom många dödsfall

Biverkningar av läkemedel kan ligga bakom så många som tre av hundra dödsfall i Sverige. Det visar en genomgång som forskare vid Linköpings Universitet gjort av nära 1600 dödsfall.

Anna K Jönsson som doktorerar i klinisk farmakologi vid Linköpings Universitet har gått igenom nära 1600 dödsfall och funnit 49 fall där biverkningar kan vara orsaken.

Bland dödsfall på sjukhus är siffran den dubbla, där är det drygt sex av hundra dödsfall som kan bero på läkemedelsbiverkningar.

Blödningar

Allra oftast handlar det om blödningar, som man kopplar samman med användning av blodförtunnande medel.

Jönsson ska nu gå igenom dödsfallen noggrannare och studera om lägre eller mer individanpassade doser, eller andra kombinationer av läkemedel kunde ha förhindrat några av dödsfallen.

Individuella situationen

Anna K Jönsson säger till Vetenskapsradion att man ska komma ihåg att väldigt många mår bra av läkemedel och skulle dö utan behandling, inte minst de patienter som ingick i studien. Men hon tycker det är viktigt att få ett mått på hur vanligt det är att läkemedel orsakar dödsfall så att mer forskning kan prioriteras.

Hon hoppas också att resultaten kan leda till att de som skriver ut läkemedel i ännu högre grad tar sig tid att ta reda på patientens individuella situation när det gäller vilka andra läkemedel som används, och hur patienten mår totalt sett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".