1 av 2
De pakistanska bröderna Mohammed Tariq och Mohammed Ishtiaq behandlades nyligen för misstänkt smitta från viruset H5N1.
2 av 2

Nya utbrott av fågelinfluensa i Asien

Fågelinfluensan har tagit ny fart i Asien. De senaste veckorna har flera nya länder drabbats av sina första fall av smittade människor, och till och med dödsfall.

Pakistan har fått sitt första mänskliga dödsfall av fågelviruset H5N1 bekräftat och en man till misstänks ha dött av det. Dessutom tros ytterligare sju personer ha smittats i nordvästra Pakistan, och personal från Världshälsoorganisationen, WHO, är nu på väg dit för att utreda hur smittan har spridits.

Första fallen i Pakistan
Det här är de första fallen av smittade människor i Pakistan och även Burma fick nyligen sitt första fall. Från Indonesien, det land som har drabbats värst, rapporterades i fredags det 93:e dödsfallet, och även i Kina har en man dött i december.

De här senaste fallen finns inte med i den färska sammanställning som WHO har gjort och som visar att 77 människor har bekräftats smittade i år och att 50 av dem har dött. Men även med dem inräknade så är det en bit kvar till förra årets siffror då 115 personer smittades och 79 dog.

Kan bero på årstiden
Att det är många nya fall av sjukdomen just nu, det beror på årstiden, säger Annika Linde på statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet:

– Ja, den håller väl på att ta fart igen, så som den har gjort många vintrar. Men jag har inte hört eller sett någonting som tyder på att vi därför är närmare en situation där virus med lätthet sprider sig över världen.

Att nya länder har drabbats är bekymmersamt, men å andra sidan har flera tidigare utsatta länder nu sluppit nya fall, säger Annika Linde. Ännu finns inget som tyder på att viruset har muterat så att det lätt kan spridas mellan människor.

Se också:

Statistik från WHO

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".