Rymdolycka sinkar forskningen

Helgens rymdolycka i USA kommer att försena byggandet av den internationella rymdstationen ISS och därmed sinka forskningsprojekten där.
Främst är det forskningen om hur människan påverkas av tyngdlöshet som kommer att drabbas, menar Lennart Nordh, forskningschef på den svenska rymdstyrelsen. De amerikanska rymdfärjorna kommer att bli stående på marken tills orsaken till helgens olycka med Columbia är spårad. Detta innebär att många forskningsprojekt kommer att försenas. Förutom de projekt som involverar studier av människokroppen, nämner Lennart Nordh avbräck för de materialforskningsprojekt som kräver att man studerar material under en längre tid i rymden. De ryska rymdkapslarna kommer att vara de enda som kan hålla kontakten med rymdstationen ISS så länge som de amerikanska färjorna står på marken, och Lennart Nordh menar att ryssarna därmed kan komma att få en viktigare roll på ISS i framtiden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".