Sverige bör koncentrera forskningssatsningar

Landets största forskningsfinansiär Vetenskapsrådet måste våga prioritera mycket hårdare än idag bland alla forskningsansökningar. Det säger Staffan Normark, VD för Stiftelsen för strategisk forskning.
- Det är ett antal toppforskningsprojekt i Sverige som är utomordentligt underfinansierade, samtidigt som vi stödjer forskning som inte håller måttet. Det säger Staffan Normark, VD för Stiftelsen för strategisk forskning som sitter på 8,5 miljarder av löntagarfondsmedel för att stödja svensk toppforskning. För att en svensk forskargrupp ska få ihop tillräckligt för att hålla igång ett antal personer per år så måste de söka anslag från många håll eftersom de bara får några hundratusen kronor åt gången. Att skriva ansökningar tar värdefull forskningstid och risken är dessutom stor att inte projektet granskas tillräckligt hårt när många är inblandade i finansieringen med småposter. När Karolinska institutet gjorde en granskning av den cancerforskning man stödde, så visade det sig att bara hälften av projekten höll måttet. - Vi har mycket upprepningsforskning i Sverige, där man gör sådant som redan är gjort, säger Staffan Normark.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".