Första livet kan ha tagit hjälp av glimmer

Enligt en ny teori uppkom det första livet på jorden mellan olika lager av mineralet glimmer i havet.

Hur uppkom livet på jorden för 3,8 miljarder år sedan? Ingen vet säkert men en ny teori säger att det kan ha tagit hjälp av mineralet glimmer.

Glimmer finns i många olika former som alla har det gemensamt är att de är uppbyggda i tunna skivor. Och det är just mellan sådana glimmerlager som det första livet kan ha uppstått enligt en forskare från Universitet i Kalifornien, Santa Barbara.

Byggas till kedjor

De tidiga molekylerna var tvungna att kunna bygga ihop sig till långa kedjor, för att kunna bli sådant som proteiner, DNA eller RNA. Mellan glimmerskivorna fanns de perfekta förutsättningarna, menar forskaren. Värmen från dagen, kylan från natten och vågornas rörelser gav det första livet energi. Men Karsten Pedersen som är mikrobiolog på Göteborgs Universitet är inte övertygad.

En pusselbit

– Jag tycker inte att det är övertygande när det gäller att förklara livets ursprung, men däremot är det en intressant pusselbit. Det kan mycket väl vara så att en del av de processer som ledde fram till liv på jorden gick till så som hon beskriver.

Kom med komet?

Det finns många teorier kring hur det första livet började uppstå. Vissa forskare menar att det kom till jorden från rymden som fripassagerare på meteoriter och kometer, medan andra anser att det första livet kom till i grunda vattenpölar och en del tror att livet uppstod flera kilometer under havsytan. Men det som är gemensamt för alla teorier är att ingen går att bevisa.

– Jag tror att det kommer att vara väldigt svårt att någonsin lägga fram en övertygande hypotes för att det är så svårt att visa experimentellt, säger Karsten Pedersen.

Özgür Karlidag
vet@sr.se