Härma fotosyntes - väg till ny energiutvinning?

Genom att genmodifiera en av världens mest välstuderade växter, backtrav, hoppas svenska växtfysiologer kunna ta reda på vad det är för processer som styr fotosyntesen hos växter.
I alla gröna växter finns en rad proteiner som ser till att klorofyllet, växternas gröna färgämne, är på plats och att det sköter fotosyntesen som det ska. Fotosyntesen är den process som växter använder för att med hjälp av solens ljus bygga sockerarter ur koldioxid och vatten med syre som restprodukt. Ett av de allra vanligaste proteinerna kallas LHC II och hur det fungerar har studerats av forskare världen över. Men fortfarande finns många frågetecken. Det har varit svårt att förstå mekanismerna Helst skulle man då vilja studera hur en grön växt fungerar utan detta protein, men några såna växter har inte funnits. Förrän nu. Forskare vid Umeå Plant Science Center har lyckats skapa en genförändrad backtravplanta utan det här klorofyllrika proteinet. Backtrav är en senapsväxt, som är oerhört viktig för växtforskarna. Den är för dem vad bananflugan är för djurgenetiker, alltså en modellorganism. Den genförändrade variant som Umeåforskarna fått fram, är alltså både blek och växer dåligt, men med den och liknande efterföljare hoppas man kunna luska ut lite mer av växternas hemligheter om hur de tar vara på solens energi.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".