Förebyggande medicin mot HIV

Ett nyväckt hopp har tänts om att bromsmediciner mot AIDS även skulle kunna förebygga en HIV-infektion. Det visar studier på specialdesignade möss.

Framför allt kvinnor i fattiga miljöer i Afrika löper stor risk att smittas med HIV. Många gånger kan de inte kräva att männen ska använda kondom, och då behövs ett annat skydd. Dagens bromsmediciner skulle kunna vara en lösning, visar en studie i tidskriften Public Library of Science - Medicine.

Specialdesignade försöksmöss
Bromsmedicinerna ges idag till dom som redan smittats med HIV för att förhindra att de ska utveckla aids. Men studier på specialdesignade möss, vars immunförsvar förändrats så att det liknar människans, visar att medicinerna också kan ge ett förebyggande skydd. Bromsmedicinerna verkade skydda mössen mot HIV, om de gavs två dagar före smittotillfället.

Prövning på människor
De amerikanska forskarna vill nu gå vidare med studier på människor och hoppas att det här i väntan på ett fungerande vaccin kan bli en räddning för alla kvinnor som lever i länder med hög risk att drabbas av HIV-smitta.
Men Lars Olof Kallings, som är FN-sändebud i HIV-frågor, han är skeptisk till idén om att äta bromsmediciner innan man blivit smittad:
– Ska kvinnorna behöva göra det här för att männen är lösaktiga? Man riskerar ju då att det blir resistens mot virus och det finns ju inga läkemedel som inte har några biverkningar.