Crafoordpriset till arkéernas upptäckare

Årets Crafoordpris på fem miljoner kronor går till Carl R. Woese "för hans upptäckt av en tredje huvudgrupp livsformer". Pristagarens upptäckt ledde till att livets släktträd fick ritas om.
Länge delades alla livsformer in i två grupper: eukaryoter, dit bland annat växter och djur hör, och prokaryoter, dit bakterierna hör. Men Carl R. Woeses analyser på 70-talet visade att en del av bakterierna inte var särskilt nära släkt med andra bakterier, medan de däremot hörde ihop inbördes. Han kallade den nya gruppen arkebakterier, men den har senare fått namnet arkéer. Arkéer är encelliga organismer, och många av dem lever i extrema miljöer, som i heta källor eller där halten av salt eller svavel är hög. Carl R. Woese säger till Vetenskapsradion att han är stolt över sitt arbete och glad att det belönas. Han anser att priset är välförtjänt. Kåre Bremer, professor i systematisk botanik vid Uppsala Universitet, betonar att man bland arkéerna kan hitta organismer med egenskaper som kan bli användbara för människan - exempelvis används värmetåliga enzymer från arkebakterier inom den moderna DNA-tekniken. Carl R. Woese får ta emot sitt pris ur kungens hand i september.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".