Ingen anslagsminskning för grundforskningen

Uppgifterna om att grundforskningen inom naturvetenskap och teknik får en miljard mindre i år än förra året stämmer inte, enligt utbildnings- och forskningsminister Tomas Östros och VD för Stiftelsen för strategisk forskning, Staffan Normark.
Uppgifterna grundar sig på en missuppfattning, säger utbildnings- och forskningsminister Tomas Östros. - Det ser ut i siffrorna som att teknikforskningen minskar med en miljard medan medicinforskningen ökar med en miljard. Det beror på att den biotekniska forskningen har bokförts enbart som medicinsk forskning. Totalt sett ökar den statliga satsningen inom naturvetenskap, teknik och medicin jämfört med förra året. Stiftelsen för Strategisk forskning betalar inte heller ut mindre i år än förra året. Börsnedgången kommer att slå igenom i anslagsminskningar först om några år, enligt stiftelsens VD Staffan Normark.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".