Gener styr förmåga att känna igen folk

Förmågan att känna igen ansikten och platser hänger på generna - och det i mycket högre grad än när det gäller till exempel vår förmåga att känna igen ord. Det visar en amerikansk studie på tvillingar där forskarna har använt magnetkamera för att studera de områden i hjärnan där just igenkänningen sker.

Både enäggstvillingar och tvåäggstvillingar ingick i studien. Och hos enäggstvillingarna, som ju har exakt samma gener, såg hjärnaktiviteten mer likartad ut när dom skulle känna igen just ansikten och platser än hos tvåäggstvillingarna. Något som tyder på att den här förmågan sitter i generna.

En av forskarna bakom studien säger att den här förmågan har varit värdefull för människor tidigt i vår historia, medan behovet av att kunna läsa - alltså känna igen ord - kommit långt senare och därför inte fått samma genomslag i evolutionen.

Förmågan att känna igen ord skulle därmed vara något som styrs mer av träning och erfarenheter, menar forskarna som är verksamma vid University of Michigan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".