Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Självcensur inget hot mot forskningen

Publicerat måndag 17 februari 2003 kl 10.18
- Den här typen av sekretess utgör inget hot mot öppenheten inom forskningen. Det säger Lena Melin, expert på bioterrorhot vid Totalförsvarets Forskningsinstitut FOI i Umeå. Uttalandet är ett svar på den debatt som väckts efter helgens besked att flera av världens ledande vetenskapstidskrifter beslutat att censurera sig själva för att på så sätt förhindra spridningen av kunskap som kan användas för att utveckla biovapen.
Det handlar om mikrobiologi och biomedicin - forskning på till exempel bakterier och virus som skulle kunna missbrukas för att framställa biovapen. Beslutet, som fattats av flera stora vetenskapstidskrifter, till exempel Science och Nature, innebär att delar av forskningsresultat, eller till och med hela artiklar, ska plockas bort ur tidningarna. Allt för att förhindra att den här typen av information hamnar i fel händer. I Ekot i söndags uttryckte Vetenskapsakademins ständige sekreterare Erling Norrby, en oro över att det här skulle kunna hota öppenheten inom forskningen, och på sikt kanske även sätta käppar i hjulet för nyttig forskning - till exempel utvecklandet av vacciner som kan skydda oss mot biovapen. Men Lena Melin på Totalförsvarets Forskningsinstitut håller inte med. Hon tror att ett visst mått av sekretess inte skulle innebära något hot mot forskningsutvecklingen. - På det här sättet, menar hon, värnar man ju redan idag om sina resultat på andra håll, inom till exempel Försvaret eller den tekniska industrin. Lena Melin tror, beslutet om censur till trots, att nya forskningsrön även i framtiden kommer att kunna spridas. - Forskare inom samma område känner till varandras arbete, säger hon, och är man intresserad av någons resultat så tar man kontakt. Hon tror dessutom att det finns en fördel med att beslutet om självcensur tagits nu, och att man inte väntat tills den här typen av forskning börjar anses så riskfylld att den måste börja regleras från myndighetshåll.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".