Vitaminet som kan rädda synen

I försök på råttor har forskare i Tyskland och USA upptäckt ett syntetiskt B-vitamin som skulle kunna förhindra att diabetessjuka förlorar synen - en av dom vanligaste bieffekterna av sjukdomen.
Diabetes är en av de vanligaste orsakerna till blindhet hos människor i vuxen ålder. Den sjukes oförmåga att fullständigt bryta ner socker leder till en anhopning av sockerföreningar som sätter sig i ögats näthinna. Något som på sikt kan orsaka synnedsättning och i värsta fall helt förlorad syn. - Det de här patienterna saknar är ett speciellt enzym som tar hand om det halvnedbrutna sockret, berättar diabetesspecialisten Per Olof Berggren på Karolinska Institutet i Solna. I den nya studien, som han tagit del av, har forskarna i försök på råttor visat att man genom att tillföra en viss typ av konstgjort B-vitamin kan få igång det här enzymet igen och få det att rensa ut sockret som ansamlats i näthinnan. En metod som forskarna hoppas ska kunna förhindra synförlust även hos människor i framtiden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".