Robot eller människa?

Igår visades den upp för allmänheten för första gången: K-bot - världens mest människoliknande robot. En skapelse som, enligt tillverkaren, bland annat skulle kunna användas för att behandla autistiska barn.
Ett människoliknande ansikte styrt av syntetiska muskler och 24 elektriska motorer. Det var vid den pågående vetenskapskonferensen AAAS i Denver, som den nya roboten igår visades upp för första gången. En robot med förmåga att uttrycka ett nästan oändligt antal ansiktsuttryck. - Det här är världens mest avancerade människoliknande robot, säger David Hanson - ingenjören från Texasuniversitetet i Dallas - som står bakom K-bot. - Förhoppningen är nu att tekniken ska kunna stå som standardmodell för framtidens robotar, säger David Hanson, som menar att förmågan att uttrycka sig människolikt kommer att bli en förutsättning för att vi ska kunna fungera bra med robotar i framtiden. Enligt Hanson skulle roboten också kunna användas i behandlingen av autistiska barn. Robotens förutsägbara ansiktsuttryck, menar han, skulle kunna användas för att lära barnen ett normalt beteende och få dem att känna trygghet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".