De första suddiga radarbilderna på 2007 TU24

Idag svischar asteroiden 2007 TU 24 förbi

10.30 svensk tid är asteroiden som närmast oss, 535 000 km, bara något längre bort än månen. Asteroiden är ungefär 250 meter i diameter och ser ut som en avlång potatis och susar förbi jorden vart tredje år.

Men trots närheten påverkar asteroiden inte oss här på jorden, säger Johan Warell, astronom vid Uppsala universitet.
– Den är alldeles för liten för att vi ska kunna märka av den på något sätt och det är bara en slump att vi upptäckt den innan den kommit fram till oss. Det är absolut ingen risk att den krockar med jorden och det finns tusentals liknanade objekt som passerar de inre planeterna i vårt solsystem med ojämna mellanrum, men det är inte särskilt ofta som så här stora objekt kommer så nära.

Syns bäst imorgon natt
Vill man ta en titt på asteroiden syns den som bäst från Sverige natten till imorgon någonstans mellan polstjärnan och karlavagnen - Johan Warell tipsar om webbsidan www.spaceweather.com för att få veta var man ska leta på natthimlen, men det behövs ett teleskop eller en riktigt bra fältkikare till hands.

Gabriella Björk
Gabriella.Bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista