Professor Bernard Roelen med sina odlade köttceller.

Odlat kött i affären om 10 år?

Uppfödningen av köttdjur står för nära en femtedel av alla utsläpp av växthusgaser och därför pågår nu forskning om att odla kött i laboratoriemiljö för att minska klimatpåverkan. Om 10 år kan det finnas odlat kött i affären, tror professor Bernard Roelen, vid ett av de laboratorium i Holland som odlar muskelceller från gris.

Inuti en stor metallbehållare i ett rör förvaras cellerna från en gris. De ligger där i nerkylda i väntan på att bli odlade. Vad man gör är att man tar en stamcell från ett djur och får den cellen att dela sig och bilda muskelceller. Nästa steg är att odla cellerna i flera lager så att det blir en tredimensionell bit berättar Bernard Rolen som är professor vid veterinärmedicinska fakulteten i Utrecht.

Muskelcellerna hålls igång med ström
Riktiga muskler har ju blodkärl som försörjer cellerna med näring och syre vilket dom framodlade cellerna inte har. Det finns olika teorier på hur man kan lösa det här, tex att odla cellerna i en sorts ställning eller i små små sfärer så att dom inte klibbar ihop utan kan nås av näringslösningen och sen pressas ihop.
Ytterligare en hake har varit att muskler behöver någon form av rörelse och träning. Det här har man löst genom att ge cellerna ström.
Reporter: Idji Maciel, Kropp & Själ

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista