Modell av DNA-molekyl. (Foto: Scanpix)

Tusen arvsmassor i en öppen databas

Tusen människors arvsmassa ska kartläggas och läggas in i en databas som görs tillgänglig för forskare runtom i världen. Syftet är att billigare och snabbare hitta behandlingsmetoder för sjukdomar där ärftlighet spelar en roll.

Forskningskonsortiet som kallas för 1000-genomprojektet är ett engelsk-kinesisk-amerikanskt samarbete som inom loppet av två år ska göra en komplett kartläggning av arvsmassan hos 1000 personer. Den ska omfatta människor från Afrika, Asien, Europa och Amerika.

Dyrt men sparar pengar

Kostnaden för databasen till uppemot 50 miljoner dollar. Det är mycket pengar men när informationen sen görs tillgänglig för forskare runtom i världen som söker behandlingsmetoder för till exempel hjärtsjukdom, schizofreni, astma eller cancer kommer pengar att sparas, säger Ulf Petterson, professor i medicinsk genetik vid Uppsala Universitet.

– Avsikten är att förenkla och öka hastigheten på forskningen kring våra vanliga folksjukdomar. Att kunna förstå bakgrunden och mekanismerna och i förlängningen kunna använda den kunskapen för att ta fram nya behandlingsmetoder, säger han.

Första genomet 2001

2001 gjordes den första kartläggningen av en människas arvsmassa och förra året fick tre personer sin arvsmassa kartlagd. Den nya jätteklartläggningen har blivit möjlig tack vare teknologisk utveckling som gör att allt större datamängder kan hanteras.

Nytta av databasen direkt

Annika Lindblom, professor i medicinsk genetik på Karolinska Institutet i Solna, räknar med att dra nytta av den nya databasen så snart den blir färdig om två år.

– Vi slipper att samla in nya kontrollmaterial från friska individer och preparera DNA från dem, och kan istället använda det här materialet som kommer att tas fram, säger hon.

Gustaf Klarin
gustaf.klarin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".