Fetma och diabetes väntas öka i Afrika

I Afrika väntas sjukdomar relaterade till övervikt öka drastiskt de kommande 20 åren. Anledningen är att allt fler lever allt mer västerländskt.

Antalet diabetiker typ 2 i Afrika väntas till exempel öka med 170 procent de närmaste decennierna.

Problemet uppstår när fler anammar en mer västerländsk livsstil med mer skräpmat och mindre frukt och grönsaker, säger Julia Mbalilaki, som forskat på livstils- och kostfrågor vid Karolinska Institutet i Solna och i Tanzania.

För lite frukt och grönt

En grupp internationella experter på en konferens anordnad av bland annat Världshälsoorganisationen kom nyligen fram till att en stor del av Afrikas växande överviktsproblem beror på att kosten innehåller för lite frukt och grönt.

Världshälsoorganisationen rekomenderar att man äter minst 400 g frukt och grönt varje dag, men i många afrikanska länder får man genomsnitt bara i sig en tiondel av det. Det beror på att frukt och grönsaker är dyra i många afrikanska länder och att om frukten som inte är i säsong inte finns att få tag på.

Odla mer

Expertgruppens lösning verkar enkel: Att få länderna att investera i att odla mer, så att frukt och grönsaker finns att köpa hela året och att det blir billigare när produktionen blir större – men det är en lösning som även Julia Mbalilaki tror på. Hon tror att större odlingar och bättre transporter skulle lösa mycket av problemet och få upp konsumtionen av frukt och grönsaker.

Gabriella Björk
gabriella.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista