Har hon solskydd med kemiska UV-filter kan det skada korallerna. (Foto: Scanpix)

Solskyddskräm kan orsaka korallblekning

Koraller tål inte solskyddskräm med UV-filter i vattnet. Det kan orsaka korallblekning. Men varmare och surare havsvatten är en viktigare orsak till korallblekning.

Misstanken om det här väcktes vid rev i Mexico i avsnörda pooler, där människors närvaro verkade ta död på mycket levande.

Då gjorde italienska forskare vid universitet i Ancona försök med koraller som las i havsvatten med 10 miljondelar solkräm. Inom fyra dagar hade korallerna blekts.

Viruskänsliga

Det var just kemiska UV-filter som gav effekten. De gjorde korallerna känsliga för virusinfektioner .

Allt varmare havsvatten och surare hav är ett betydligt större hot mot korallerna, men forskarna konstaterar att solkrämerna är lättare att påverka.  Det räcker att man väljer fysiska solskydd, som bara reflekterar bort solljuset från huden. De stör inte korallerna.

En tiondel av reven

Ungefär en tiondel av världens korallrev får regelbundet besök av dykare och snorklare.

Studien är gjord av Roberto Danovaro from the Polytechnic University of Marche in Ancona, Italy och kommer att publiceras Environmental Health Perspectives.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista