1 av 2
Naken konst. Skulpturen Venus från Milo på Louvren i Paris.
2 av 2

Skillnad på naken och utvikt

Fotomodeller har egna oskrivna regler om vilka jobb som är acceptabla. Att fotograferas helt naken kan vara mer respektabelt i en viss tidning än ett lättklätt jobb i en annan, det visar socialantropologen Ann Frisell Ellburg som gjort fältstudier bland svenska fotomodeller.

– Att vara halvnaken i en parfymkampanj är helt ok, däremot att vara det på omslaget till Slitz är det inte, så det finns en uppdelning i värdiga och ovärdiga jobb, säger Ann Frisell Ellburg, som har studerat hur modellerna själva förhöll sig till sitt yrke.

Oskrivna regler för nakenhet
Modellandet är ett yrke där man måste hantera att bli betraktad som ett sexobjekt. Då blir det extra viktigt att hålla sig till de oskrivna reglerna. Särskilt för de kvinnliga modellerna gäller det att framstå som respektabel. Men det behöver inte hänga ihop med hur påklädda jobben är. Helnaken på bild kan vara OK om bilden anses konstnärlig, om fotografen har hög status, eller om bilden riktar sig till kvinnor. Mer påklädd men på omslaget till en tidning för män anses ofta som mindre värdigt.

Men går man över gränsen får man försöka förhålla sig till det, kanske som en av modellerna i Ann Frisell Ellburgs avhandling gjorde, när hon var omslagstjej på en herrtidning:
– Hon visste att det var på gränsen men hon rättfärdigade det med att Emma Sjöberg har gjort det. Att Victoria Silvstedt också har gjort det nämnde hon inte. För om man ska hårddra det så har Emma Sjöberg ”fint rykte” men inte Victoria Silvstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".