Läsk som innehåller fruktos ökar risk för ledbesvär, enligt studie.

Söta drycker ökar risk för gikt

Söt läsk och andra drycker med fruktos ökar risken för gikt hos män. Det hävdar amerikanska och kanadensiska forskare som i tolv års tid studerade mat- och dryckesvanor hos 46 000 män över 40 år.

Risken att få gikt visade sig öka med 85 procent för de som drack minst två söta drycker per dag - jämfört med de som drack färre än en söt dryck i månaden. Forskarna tror just att det är sockerarten fruktos som orsakar gikten.

De konstaterar också att den stora ökningen de senaste åren av antalet män med gikt stämmer överens med en ökad läskkonsumtion under samma period

Studien publicerades i British Medical Journal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".