1 av 2
Viktigt att ta ansvar för sina handlingar, tycker avhandlingens författare.
2 av 2

Straff mer humant än vård?

Straff är mer humant än vård för brottslingar - den slutsatsen dras i en ny avhandling i statsvetenskap. Att ge brottslingar det straff deras handlingar kan anses förtjäna blir rättssäkrare, menar forskaren bakom avhandlingen.

Men framför allt så understryker det den viktiga principen att alla människor har ansvar för sina handlingar och har ett fritt val, säger författaren Göran Duus-Otterström, som har kommit fram till sina slutsatser genom teoretiskt resonemang:

– Vi klandrar inte alla sorters varelser, utan vi klandrar varelser som har vissa förmågor till sälvkontroll, övervägda val, rationalitet och sånt. Så att risken med en ursäktande hållning är just att om man ursäktar en person så tar man en nedlåtande attityd till honom eller henne.

Göran Duus-Otterström har bedrivit sin forskning genom att teoretiskt pröva argument av filosofisk natur. Han har tittat närmare på olika straffregimer och försökt att utvärdera vilka konsekvenser de får för alla, inklusive brottslingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".