1 av 2
Miljövänligt eller miljöbov?
2 av 2

Svenska etanolproducenter tillbakavisar kritik från FAO

Svenska etanoltillverkare svarar nu på kritiken från FAO, FN:s livsmedels- och jordbruksorgan. Den svenska etanolen innebär visst en minskning av utsläppen av växthusgaser, hävdar man.

På torsdagen kunde Vetenskapsradion rapportera att FAO tycker att etanolproduktion i Sverige som baseras på spannmål inte gör någon nytta mot den globala uppvärmningen.

Bygger på gamla uppgifter
Men Sveriges största etanoltillverkare säger nu att FAO inte har hängt med i utvecklingen. Erik Herland, näringspolitisk chef på Lantmännen, som driver fabriken Agroetanol i Norrköping, säger att deras etanol visst ger en minskning av utsläppen av växthusgaser:

– Den genomsnittliga minskningen av utsläppen blir mellan 65 och 75 procent.

Betydlig mindre koldioxidutsläpp blir det alltså från en etanolbil som kör på svensktillverkad etanol jämfört med en motsvarande bil som kör på bensin. Detta enligt den analys som Agroetanol själva låtit göra, och som tar hänsyn till utsläppen av växthusgaser i hela produktionskedjan.

Tar hand om biprodukter
Avgörande är att Agrotetanol tar till vara på flera biprodukter som räknas in i minskningen av koldioxidutsläpp. Det handlar om fjärrvärme, el, och djurfoder som biprodukt. Så Erik Herland håller inte med om FAO:s kritik mot vete- och majsetanol:

– De bygger antagligen på gamla undersökningar. Vi vet att FAO aldrig har studerat svensk etanol. De har inte tittat på modern teknik.

Fin- och fuletanol
Erik Herland kallar sin egen etanol för finetanol, men han håller med om att FAO:s kritik kan vara berättigad vad gäller viss typ av amerikansk ”fuletanol” där produktionen ger upphov till stora utsläpp av koldioxid.

– Det finns ute i världen etanolfabriker som dels använder brunkol eller fossilgas för processen, dels inte utnyttjar biprodukterna, och den typen av etanol ska vi inte använda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".