Forskare slits mellan motstridiga uppdrag

Dagens forskare förväntas både utveckla teorier inom sitt forskningsområde - och göra tydlig samhällsnytta. En ekvation som ofta inte går ihop. Det säger sociologen Anders Jörnesten vid Uppsala universitet som i sin avhandling har intervjuat forskare om de krav som ställs på dem.

– Forskningspolitiken är väldigt ambivalent och splittrad. Om man läser forskningspolitiska dokument så kan man på ena sidan läsa att forskningen ska syssla med innovationer och vara oerhört nyttig, och så vänder man blad och så står det att ”forskning är en självständig verksamhet”.

Krav från statsmakterna
Från statsmakterna ställs allt oftare krav på att forskningen ska vara till praktisk nytta för samhället. Samtidigt vill man satsa på så kallad inomvetenskaplig excellens. Praktiskt nyttig forskning kan till exempel handla om att utveckla nya grävskopor medan den inomvetenskapligt excellente forskaren kanske utvecklar nya teorier och metoder inom sitt område.

De här olika kraven upplevs av forskarna själva som motstridiga och svåra att kombinera. Till exempel innebär ju inomvetenskaplig excellens att man publicerar många vetenskapliga artiklar och att man ofta citeras av andra forskare, medan den praktiskt nyttiga forskningen ska utmynna i patent, vilket innebär att resultaten inte ska publiceras till allmän beskådan.

Leder till motsättningar
Det här leder också till motsättningar inom forskarvärlden, tror Anders Jörnesten: 

– Man väljer väldigt mycket sida. När jag har intervjuat folk så säger de att det handlar väldigt mycket om att positionera sig i förhållande till andra. En väldigt onyttig forskare kan säga om sina kollegor att de bara är intresserade av brödfödan och inte brinner för sitt ämne, och en väldigt nyttig forskare kan se ner på sina kollegor som håller på med onyttig forskning och prata om att de bara håller på med en massa onödiga saker som inte har någon form av samhällsrelevans.

Urban Björstadius
urban@prata.nu

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".