Bioteknikföretag lämnar FN-panel i protest

Den internationella FN-panelen IAASTD ska hitta lösningar på världssvälten. Panelens första rapport väntas senare i vår och bygger på 4000 forskares resultat och förväntas få samma tyngd som FNs klimatpanels skrivningar. Men företagen Monsanto och Syngenta anser att rapporten blir för kritisk till genmodifierade grödor, och vill därför inte längre vara med.

Genmodifierade grödor kan spela en viktig del i kampen mot fattigdom och hunger. Men det finns också risker med bioteknik, och patenten ägs ofta av företag i västvärlden. Och de här tveksamheterna har gett upphov till ett bråk i den internationella panel som just nu kartlägger hur hunger och fattigdom ska bekämpas.

Skeptisk till genteknik
I panelen ingår sju olika FN-organ, intresseorganisationer och forskare, och ambitionen är att den ska bli lika betydelsefull FNs klimatpanel. Men nu har de två stora bioteknikföretagen Monsanto och Syngenta lämnat samarbetet. Panelen är ganska skeptisk i sin inställning till genmodifierade grödor, och fokuserar mer på riskerna än på möjligheterna med bioteknik.

Rapport klar i april
Tidsskriften Nature tar upp bråket i sin ledare, och menar att om de två företagen verkligen tror att deras egen bioteknik är lösningen på världens hungerproblem är detta att överge alla de som svälter. Dessutom underminerar bråket företagens trovärdighet när det gäller att bemöta kritik, skriver Nature. I april i år ska panelen vara klar med sin rapport, och . Om det lyckas utan de stora representanterna för industrin återstår att se.

Elsa Helin
elsa.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista