Nyförlösta mammor har höga förväntningar på sex

Många nyblivna mammor har orealistiska förväntningar på hur sexlivet ska bli efter förlossningen, enligt en ny studie från Karolinska Institutet.

– Många tror att det ska bli precis som det var innan. Att när man har fött så har man en bristning så sys den och efter några månader så ska kroppen vara precis som den var innan. Och riktigt så är det inte. Samtidigt har sex blivit väldigt stort och upphaussat i vårt samhälle idag. Man ska vara kåt hela tiden och man ska ha sex jämt och brösten och rumpan får inte hänga och slidan får inte vara stor. Det är svårt att säga nej till sex för man tror att man inte får, säger barnmorskan Ann Olsson.

Barnmorskor borde informera bättre
Ett 70-tal barnmorskor och ett 30-tal nyblivna mammor har intervjuats i studien och det har visat sig att många nyförlösta kvinnor känner sig otillräckliga i sitt sexliv och osäkra på vad som är normalt. Ann Olsson tycker att barnmorskorna borde bli bättre på att informera om sex. Berätta att det ofta tar runt ett halvår innan sexlivet kommer igång och ge praktiska tips på hur man kan göra.

Ett sammanbindande kitt
– Börjar det komma upp mot ett år, där någonstans tror jag att de flesta par behöver ha sex. Känner man att man är rädd för att ha samlag så kan man ju börja med smeksex, oralsex och känna sig för. Sex är ett form av kitt som sammanbinder par. När het är jätteviktigt, men jag tror att tillslut behövs även sex, säger Ann olsson som disputerar på sin avhandling vid Karolinska institutet i höst.

Reporter Idji Maciel, Kropp & Själ

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".