Stort mörkertal vid brott mot funktionshindrade

Misshandel, stölder och sexuella övergrepp. Det drabbar också de som borde vara mest skyddade - människor som är utvecklingsstörda, dementa eller har andra svåra funktionshinder. Men enligt en ny studie gjord vid Uppsala Universitet, är det en stor del av den här brottsligheten som aldrig uppdagas.
Det är fler än 700 så kallade Gode Män, alltså de personer som sköter ekonomin eller på andra sätt tar tillvara svårt funktionshindrades intressen, som i undersökningen fått berätta om brott som har uppdagats. Undersökningen visar att de flesta brotten, en tredjedel, begås av den personal som vårdar de svårt funktionshindrade. Resten av brotten begås av andra funktionshindrade, andra bekanta och anhöriga. Det framkom också i undersökningen att det bara är hälften så många som hos hela befolkningen, drygt tre procent, av de som har funktionshinder som utsatts för någon form av misshandel, hot stöld eller sexuella övergrepp. Men Barbro Lewin, handikappforskare vid Uppsala Universitet och ansvarig för studien tror att mörkertalet kan vara stort. Hon säger att det inte är säkert att de Gode Männen alltid får reda på att ett brott skett. - Personalen kanske inte alltid berättar om kränkningarna, och så kan det vara så att de funktionshindrade själva inte uppmärksammar att de blivit utsatta för brottsliga handlingar. De tror att livet ska vara på det här sättet, säger Barbro Lewin.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".