Svenska satelliten Odin fyller två år

På två år har den svenska satelliten Odin färdats nästan elva tusen varv runt jorden - 15 varv varje dygn - på 600 kilometers höjd. Där har den ömsom blickat utåt i rymden, ömsom blickat inåt mot jordens atmosfär. Nu har det blivit bestämt att Odin ska få fortsätta sina mätningar åtminstone till april nästa år.
Odin är utrustad med ett mycket känsligt radioteleskop, som lämpar sig både för de astronomer som vill studera hur stjärnor och planeter bildas långt bort i universum, och de atmosfärsforskare som bland annat studerar uttunningen av ozonskiktet precis utanför jordklotet. Att Odin fungerar för två så skilda forskningsområden, gör satelliten unik i sitt slag. Odin skulle bara arbeta i två år var det tänkt från början, men nu har forskarna fått anslagen utökade och satelliten får fortsätta sina mätningar åtminstone till april nästa år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".