1 av 2
Kvinnlig student idkar självstudier på Carolina Rediviva (Foto: Fredrik Persson/Scanpix)
2 av 2

Lite undervisning ställer till problem

Endast fem till sex timmar lärarledda lektioner i veckan. Så ser det ut för studenter som läser humaniora eller samhällsvetenskap vid Lunds, Göteborgs och Uppsala universitet. Det visar undersökningar gjorda av studentkårerna. Och det här ställer till problem säger Hanna Ericsson, ordförande i Lunds universitets studentkårer.

– Vad händer om du stöter på en fråga och det dröjer en och en halv vecka tills du har nästa tid i klassrummet och ingen att fråga? Det handlar om utbildningens kvalitet, men också om till exempel presentationsteknik eller kritiskt tänkande. Det är saker som är väldigt svåra att sitta och läsa in på egen hand så där behöver du stöd från lärare och diskussionerna med kurskamrater, säger Lunds universitets studentkårsordförande Hanna Ericsson.

Enligt Lunds studentkårers undersökning är det få studenter som klarar av att lägga mer än 20 timmar per vecka i självstudier. Lägg till fem till sex undervisningstimmar, så blir det långt ifrån heltid och liknande siffror har Högskoleverket kommit fram till. Sju av tio heltidsstudenter pluggar mindre än 30 timmar i veckan. Men skillnaderna är stora mellan olika fakulteter. Teknikstudenter får nästa fyra gånger mer undervisning i Lund än humanisterna.

I den statliga utredningen ”resurser för kvalitet” föreslog utredaren Dan Brändström i höstas en höjning av grundpengen per högskolestudent med 50 procent.

Och universitetskanslern Anders Flodström tyckte att regeringen kunde ta den miljard man fick över förra året för att högskolorna inte lyckats fylla alla studentplatser, till sin kvalitetssatsning. Men det blev bara 240 miljoner. Och det är alldeles för lite för att påverka antalet undervisningstimmar nämnvärt, enligt Anders Flodström:

– Det är ytterst olyckligt. Långsiktigt är det för mig kanske det största kvalitetsproblemet vi har, enligt universitetskansler Anders Flodström.

– Är det förenligt med hög kvalitet i högskolan att man har i snitt fem undervisningstimmar i veckan?

– Nej, för de utbildningar som har fem timmar i veckan är det inte förenligt med hög kvalitet, svarar Anders Flodström.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".