Regndroppar i förorenad luft (Foto Bernt Ekdahl/Scanpix)

Regn på grund av luftföroreningar

Luftföroreningar kan göra att det regnar mer. Det sambandet styrks nu av ny forskning från NASA i USA. Via en vädersatellit har man kunnat se att det regnar mest i mitten av veckan när luftföroreningarna är som värst.

Forskarna tror att vattendropparna fäster sig vid smutspartiklarna. Tillsammans med de vanliga regndropparna lyfter smutsdropparna till väders och fryser till is.
Då ökar mängden droppar som kan bli till regn.

Sedan skall det bara till särskilda väderförhållanden för att regnmängden skall öka. Effekten märks speciellt under sommarmånaderna då det stormar mycket i sydöstra USA, det område som forskarna studerat.

Och de variationer i regnmängd som forskarna mätte upp var stora över veckan. På tisdagen som var den regnrikaste dagen i veckan kunde det på eftermiddagarna regna nästan dubbelt så mycket som på lördagar när det regnade minst.

Forskningen som gjorts vid den amerikanska rymdstyrelsen NASA publicerades i det senaste numret av tidskriften Journal of Geophysical Research.

Genom att lära sig mer om hur luftföroreningarna påverkar nederbörden hoppas forskarna att kunna göra mer exakta väderleksrapporter.

Katarina Franck
katarina.franck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".