1 av 2
Lars Leijonborg (Foto: Janerik Henriksson/Scanpix)
2 av 2

Leijonborg vill utöka undervisning

Humanist- och samhällsvetarstudenter har bara 5-6 timmar undervisning i veckan, det rapporterade vi igår. Det är alldeles för lite, säger högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg. Men förutom mer pengar så krävs att högskolorna blir bättre på att planera undervisningen.

– Kvalitet och då särskilt lärartäthet har fått sjunka för mycket inom högskolan och det måste åtgärdas. Men till exempel universitetskanslern och rektorerna har också ett ansvar för att göra det bästa av de medel som står till förfogande. Sen ska jag göra mitt bästa att de medlen blir så stora som möjligt, lovar högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg.

Lars Leijonborg vill i dagsläget inte lova om det blir några mer pengar till högskolan framöver, inför de budgetförhandlingar som nu förs inom alliansen. Och att Högskoleverkets chef, universitetskanslern Anders Flodström anser att regeringen hittills satsat för lite på att höja lärartätheten, och att fem underviningstimmar i veckan inte är förenligt med hög kvalitet i högskolan det kommenterar Lars Leijonborg så här:

– Om universitetskanslern har den uppfattningen, då måste ju han ingripa på något sätt för det är ju hans ansvar att inte godta utbildningar som inte håller acceptabel kvalitet

Kåre Bremer, rektor på Stockholms universitet, han har i samtal med utbildningsdepartementet fått höra att det inte lär bli mer pengar till högre utbildning när man gjort storsatsningar på forskning i höstens proposition, och uppfattar i samtal med opposition att de främst vill satsa på fler utbildningsplatser.

– Det är ju tyvärr så att varken från regering eller opposition så ser det ut som om det är någon hög prioritet att råda bot på det här problemet med höjd ersättning per student, säger Kåre Bemer.

Men det här tillbakavisar Lars Leijonborg, som hoppas både kunna förhandla fram de extramiljarder som behövs för att att en procent av BNP ska gå till forskning, samt ge mer pengar till högskoleundervisning och höja studiemedlen, som studentorganisationerna kräver. Och socialdemokraten Marie Granlund, som är vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott, hon säger att socialdemokraterna visst vill höja studentpengen så att det blir mer lärartimmar plus bygga ut antalet studieplatser.

– Det är inte sant att vi inte vill satsa på kvalitet, att det behövs mer till exempel lärarledd undervisning på samhälle och humaniora det är självklart, anser Marie Granlund.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".