Fågel imponerar genom ljud med stjärten

Vad gör man om man är en liten kolibrihanne - inte mycket tyngre än en 50-öring - som trots sin ringa storlek vill ge ifrån sig ett så starkt ljud så att honorna blir imponerade? Jo, man använder stjärten som ljudkälla. Det konstaterade forskare vid Berkeley-universitetet efter att ha filmat arten ”Annas kolibri” med höghastighetskamera.

Annas kolibri, en fågelart som bland annat är vanlig på den amerikanska västkusten, har ett mycket speciellt beteende under parningssäsongen. Hannarna flyger snabbt upp till omkring 30 meters höjd, och sen störtdyker de i näheten av en hona eller en konkurrerande hanne. I vågdalen, när de sen vänder uppåt igen, ger de ifrån sig ett högt, ljust, pipande ljud.

Det här ljudet trodde man tidigare kom från fåglarnas vanliga röstorgan, men de amerikanska forskarna har nu med hjälp av höghastghetskameror kunnat fastställa att ljudet kommer från ett mycket snabbt vibrerande från stjärtfjädrarna, ungefär som från röret inne i munstycket på en klarinett.

Forskarna märkte också att ljudet från stjärtfjädrarna var mycket starkare än vad fåglarna annars skulle kunna åstadkomma med vanlig fågelsång, något som kan tyda på att det här är en teknik för små fåglar att skapa starka ljud trots sina små kroppar.

Det finns visserligen andra fåglar - vissa änder, duvor, svanar med flera - som också ger ifrån sig pipande ljud från fjädrarna, men de här ljuden uppkommer mer av en slump än som en medveten signal, tror forskarna.

Studien publicerades i tidskriften Proceedings of the Royal Society B.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".