Nervbroms nytt hopp för hjärnsjuka

Att kunna laga hjärnor med nya nervceller är något som många forskare drömmer om för att kunna bota patienter som fått stroke, Parkinsons eller andra sjukdomar där hjärncellerna dör. Att sätta in stamceller i hjärnan skulle kunna vara en metod men Jonas Frisén, stamcellsprofessor från Karolinska institutet, är nu också inne på ett helt annan linje.
För några år sedan upptäckte Jonas Frisén var stamceller bildas i hjärnan , och en av de forskningslinjer han nu är inne på är hur man skulle kunna dra nytta av att hjärnan bildar egna nya nervceller. Än så länge har man inte så stor kunskap om hur hjärnan styr den här nybildningen, vilka ämnen som är med och driver fram eller bromsar processen. Men om man bättre förstår de ämnena hoppas Frisén att något av dem skulle kunna fungera som läkemedel. I stället för att spruta in nya friska celler utifrån skulle man alltså kunna spruta in ett ämne som fick hjärnan att göra fler egna celler. Hittills har forskarna koncentrerat sig på de mekanismer som stimulerar celltillväxten, men nu har Jonas Friséns grupp hittat ett protein som i stället verkar fungera som nervcellsbroms, alltså egentligen tvärtemot det man vill. Men ett läkemedel som stängde av en sådan broms skulle alltså kunna få fler nervceller att bildas. Det är förstås en lång resa dit, och innan fyndet är publicerat och granskat i en vetenskaplig tidskrift vill Jonas Frisén inte säga mer än just att de har hittat det. Intervjuad: Jonas Frisén, professor vid Karolinska Institutet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".