Fladdermusfynd ritar om däggdjurskartan?

En tysk forskare har med hjälp av DNA-analyser upptäckt två nya arter av fladdermus i Alperna. Metoden att identifiera arter med DNA-teknik är kontroversiell, men de nya fynden kan innebära att det finns betydligt fler däggdjursarter på jorden än vi tidigare trott.
Upptäckten gjordes när forskare vid Maintz-universitetet i Tyskland jämförde DNA-prover från olika individer av långörad fladdermus. Prover som uppvisade så stora skillnader mellan individerna att man nu anser att det som tyckts vara en art, i själva verket måste bestå av två eller flera olika arter. Idag identifieras en art oftast utifrån hur individerna ser ut, var de bor och hur de beter sig. Och fynd av nya däggdjur är sällsynta. Lars Werdelin är paleontolog vid Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm. Han anser att dom nya fladdermusfynden är mycket intressanta, men understryker att man idag inte är överens om att DNA-analyser är en tillräcklig metod för att identifiera en ny art. - Men, säger han, om man kan komma överens om den här nya tekniken, så kommer man nog att hitta många nya däggdjursarter dom kommande tio tjugo åren. En sådan här omskrivning av däggdjurskartan skulle bland annat få stora effekter inom bevarande biologin, menar Lars Werdelin vidare. Eftersom en väl utbredd art, som tidigare ansågs ohotad, nu kan visa sig bestå av flera mindre arter som var och en för sig är i stort behov av skydd.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".